Unngå tette rør og rottebesøk i jula

Vi er inne i førjulstiden med julemiddager og småkakebakst. Husk at du ikke skal kaste matfettet ditt i vasken eller i toalettet. Det størkner og tetter rørene - både dine egne og de som fører kloakk til renseanleggene.

Heller du ribbefettet og stekefettet i vasken eller toalettet? Ikke gjør det. Rottene trives i avløpssystemet under bakken. Her lever de godt på matfett og matrester som havner i avløpet via vasken eller toalettet. Fett i vasken kan føre til at avløpet ditt går tett, og det kan bli kjelleroversvømmelse og store oppryddingskostnader for deg. Kommunen kan få store driftsproblemer i ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg.

Det hjelper ikke å bruke varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, fordi fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i ledningen og blir kaldt. Det samme gjelder hvis du heller ut fettet i toalettet.

Ha alltid som regel at du tørker ut fettrester med papir fra stekepannen etter at du har brukt den. Tørkepapiret med fettet kaster du sammen med restavfallet.

Slik kaster du matfettet:

• Fett i stekepannen og stivnet (avkjølt) fett fjerner du med tørkepapir og kaster i restavfallet.
  • Fett som ikke stivner kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong) og kaste i restavfallet.

Se også video (lånt av Fredrikstad kommune)

Et lite tips i disse juletider, lag meiseboller av fettet fra julebaksten

Baking av julekaker som smultringer, fattigmann og rosettbakkels kan gi deg en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt, og er utmerket til å lage meisboller til fulgene av. Ha solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips har du småfuglenes favoritt. Heller du det i en melkekartong og lar det stivne, så kan du skjære hull i den og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne gjennom kartongen, slik at fuglene har noe å sitte på.

Sist endret: 17.12.2019