Sjekk hytta di!

Innhold

Du må sjekke hytta di for mulige vannlekkasjer. -De siste dagene har vi sett en betydelig økning i vannforbruket som sannsynligvis skyldes lekkasjer, sier Vegard Midtby i Hvaler kommune.

Dette synet møtte ansatte i Hvaler kommune da de oppsøkte en hytte for noen dager siden: Vann som pumper ut av inngangsdøra etter en lekkasje.

En lang periode med veldig kaldt vær og vedvarende frost fører raskt til frosne vannrør. Når vi nå har fått mildvær, gir det mange tilfeller av sprukne vannrør og lekkasjer.

-Hvaler kommune overvåker vannforbruket kontinuerlig. De siste dagene har vi sett en merkbar økning i forbruket i områder med mye hytter, både øst og vest på Hvaler, forteller driftsleder Vegard Midtby.

Fredag registrerte kommunen et merkbart svinn på rundt 4,5 liter vann i sekundet. Det tilsvarer 380.000 liter drikkevann på ett eneste døgn, noe som dekker hele årsforbruket for tre helårsboliger.

-Har du en hytte eller et hus med vann og avløp som står tomt i vinter, anbefaler vi sterkt å ta en sjekk så snart som mulig. Om du ikke selv har anledning, så ta kontakt med en nabo eller andre som kan sjekke for deg. Eventuelle lekkasjer kan gi store bygningsskader, i tillegg til et unødig høyt vannforbruk, sier Midtby.

Dersom du opplever vannskader på hus eller hytte, må du kontakte forsikringsselskapet ditt og privat aktør/rørlegger så snart som mulig. Husk å dokumentere skadene med bilder.

Sintef har nytttige tips om hvordan du sikrer deg best mulig mot vannlekkasjer.