Oppheving av hytteforbudet

15.4.2020 kl. 13.00: Mandag 20. april opphever regjeringen det nasjonale hytteforbudet. Det understrekes samtidig at det fortsatt er viktig å begrense unødvendige fritidsreiser, begrense bevegelsesmønstrene og holde smitten nede.

Regjeringen innførte 19. mars et forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. I en ny pressemelding fra regjeringen 7. april ble det informert om at dette forbudet ville bli opphevet fra 20. april. I pressemeldingen sier regjeringen at det ikke lenger vil være straffbart å overnatte på hytta, men understreker at det er fortsatt en nasjonal anbefaling å unngå fritidsreiser.

Regjeringen har flere ganger presisert at selv om hytteforbudet oppheves, betyr ikke det at det er fritt frem for å dra på fritidsreiser. Både statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) har bedt nordmenn om å ikke dra på fritidsreiser. Ifølge Dagbladet definerer Høie hytteturen som en «unødvendige fritidsreise» hvis hytta ligger i en annen bo- og arbeidsmarkedsregion enn der man bor og oppholder seg til daglig.

Hvaler kommune følger til enhver tid alle nasjonale råd og tiltak. Dette medfører at det fra 20. april ikke vil være ulovlig for hyttefolket å overnatte på Hvaler. Samtidig er det svært viktig for oss å oppfordre alle til å følge regjeringens anbefalinger om å unngå fritidsreiser så langt det er mulig.

Hvaler kommune er bekymret for at mange hytteeiere nå skal tenke at de kan ta en forsinket påskeferie, eller rett og slett flytte hjemmekontoret til hytta. Vi understreker igjen at vi ikke er rigget for å håndtere andre enn de fastboende hvis det skulle komme et større utbrudd av koronasmitte på Hvaler.

I et intervju med Fredrikstad Blad den 14. april gir ordfører Mona Vauger uttrykk for denne bekymringen. Hun ber hyttefolket innstendig om å bruke sunt bondevett og ikke flytte hjemmekontorene til hytta.

– Vi vil at folk holder seg hjemme, sier hun.

– Vi vil, akkurat som myndighetene, ikke at folk nå valfarter til hytta fordi forbudet oppheves. Jeg må ærlig innrømme at jeg er litt bekymret for at mange nå tenker at de kan ta en forsinket påskeferie, eller rett og slett flytte hjemmekontoret til hytta, sier hun.

Ordføreren fastholder at kommunen kommer til å innføre strengere tiltak dersom det nå blir en voldsom oppblomstring av besøk til øyparadiset.

– Vi er nødt til å huske at bedringen rundt koronasituasjonen i Norge skjer fordi vi har vært flinke til å følge restriksjonene. Men vi er ikke der at vi bare kan slippe opp på alt nå. Derfor kommer vi også til å følge situasjonen nøye fremover, sier hun.

Vauger sier at hun har tillit til at folk tar situasjonen vi nå står i på alvor.

– Jeg har tillit til at folk tenker seg om slik situasjonen er nå. Vi har vært flinke så langt, og jeg tror at de aller fleste forstår alvoret, sier hun.

Sist endret: 15.04.2020