Om det å glede en som gruer seg til jul

Innhold

Alle trenger vi hjelp i ulike faser av livet. Noen av oss opplever at livet farer ekstra hardt med oss - og kan trenge en utstrakt hånd i kortere eller lengre perioder. Fattigdommen blir særlig synlig i jula hvor de fleste av oss – med halvt skattetrekk – har mer enn vanlig å rutte med. Slik er det ikke for alle.

Tross mye oppmerksomhet rundt fattigdomsproblematikk i Norge og politiske lovnader, fortsetter antall fattige i Norge å øke. Vi kan anslå at rundt 11 prosent av befolkningen i Norge er fattige. Fattigdommen i Norge er ikke livstruende, men påvirker livet til dem det gjelder, slik at de ikke har mulighet til å leve et fullverdig liv slik majoriteten av befolkningen lever i dag.

Vi er midt i en førjulstid hvor pengene sitter løst hos de fleste. Men slik er det så absolutt ikke for alle. For familier med stram økonomi kan dette være en ekstra vanskelig tid. Folk som er fattige i Norge er fattige hele året, men fattigdommen blir mer synlig og oppleves mye sterkere i julen. Dette rammer i særlig grad barna. Jeg erfarer at flere og flere tar kontakt med oss i NAV fordi de ønsker å gjøre en forskjell for disse menneskene som av ulike grunner lever som fattige i et av verdens rikeste land. Mange er rause og ønsker å gi litt av sitt eget overskudd.

På bildet ser dere mat og gaver som er innsamlet av en lokal ildsjel, Anita Lystad. Hun har fått inn mye flott i handlevognen som har stått på Kiwi Vesterøy, med budskap om å gi til de som ikke har alt.

Fattigdommen og konsekvensene av det, treffer folk og familier ulikt. Men noen av konsekvensene for familier kan være: man kan ikke delta i vanlige aktiviteter, dårlige boforhold, dårlig helse, lavere utdanning, og løsere tilknytning til arbeidslivet med mer. For mange barn handler det om å komme tilbake på skolen i januar og måtte lyve om julegaver de ikke fikk og opplevelser de ikke har hatt.

«Hva fikk du til jul»? er et spørsmål mange barn i Norge helst ikke vil få etter juleferien. Julen blottlegger de økonomiske forskjellene i samfunnet vårt. Fattige barn lærer seg ikke å ønske seg noe. Ingen fattige barn ønsker seg dyre spillkonsoller, ny mobil eller IPAD til jul. De vet at foreldrene ikke har råd, og ønsker seg ofte ingenting. Takket være snille og gode mennesker i samfunnet vårt får også disse barna som lever i det vi kaller økonomisk vanskeligstilte familier, julegaver.

Min erfaring er at de fleste vegrer seg for å be om hjelp, denne situasjonen forårsaker vonde følelser som skam og redsel. De som trenger hjelp er mange og flere er ikke de man skulle tro trengte noe hjelp. Det synes som regel ikke utenpå. Bare for noen år siden erfarte jeg at de som trengte hjelp først og fremst var aleneforeldre og unge barnefamilier, det har blitt noe annerledes. Noe har skjedd i samfunnet vårt, det er ikke vanskelig å skjønne. Når det nærmer seg jul og alt skal skaffes, tar pengene slutt. Desember blir ekstra tøff når ens penger ikke strekker til.

I år som tidligere år på denne tiden av året, begynner NAV å få henvendelser fra mennesker som gruer seg til julen. Jeg husker en sa til meg at hun skulle ønske hun bare kunne «spole fort over julen i år» Jeg minnes også den fine mannen som kom inn på kontoret mitt og fortalte meg at hans største drøm er å kunne gi barna mulighet til å feire jul med god mat, godterier, og kunne gi dem gaver som får ansiktene deres til å lyse opp. Eller han lille gutten som så meg inn i øynene og sa at han så veldig ønsket seg et slips til jul, han hadde så lyst til å pynte seg i julen. Det er tøft å sette ord på dette for den det gjelder og det gjør noe med en når man får historier som dette servert. Det handler om mennesker som jobber, men som ikke klarer å leve av sin egen inntekt og er i behov av økonomisk sosialhjelp for å klare seg i hverdagen.

Den psykologiske biten er tung for de som sliter økonomisk. Det er mange der ute som har det vanskelig. Barn i fattige husholdninger opplever større utrygghet, både i hjemmemiljøet, på skolen og på vei til og fra skolen. Økonomien påvirker også barnas fritidsaktiviteter. Når andre barn går på kino eller konserter, deltar på ulike arrangementer og sportsaktiviteter, blir de fattige barna hjemme. Den økonomiske knappheten medfører for mange at de blir holdt utenfor. Jeg erfarer i min jobb at forskjellene mellom rik og fattig aldri har vært større enn nå. Mange barn i Norge vokser opp i fattige familier der mangel på penger er et vedvarende problem. Undersøkelser viser at hver tredje aleneforsørgende forelder ikke kan ta fri i barnas juleferie og de har heller ikke mulighet til å gi sine barn julegaver. Tross regjeringenes mål om å bekjempe fattigdom i Norge, ser det ikke ut for at behovet for en håndsrekning i jula dabber særlig av dessverre. Det er veldig trist at så mange mennesker trenger hjelp, og vi som jobber i NAV ser at behovet ikke har blitt mindre med årene.

Det å jobbe hos NAV Hvaler i julen er veldig spesielt og det er noe av det jeg ville formidle med dette. Hvert år pakkes mange esker fulle av matvarer som stables og oppbevares hos de lokale matbutikkene. Alt dette blir organisert og betalt av Sanitetsforeningen på Hvaler.

Her ser dere fra venstre Elsa, Aud og Marianne, som alle er aktive i Sanitetsforeningen. Sanitetsforeningen skreddersyr mateskene til den enkelte familie, de tar hensyn til både antall barn, voksne og alder i husstanden. I tillegg gir de julegaver til familiene. Lions-foreningene på Hvaler bidrar med penger slik at det kan kjøpes inn julegaver til barn som lever i fattige familier.

Gjennom flere år har jeg og mine kolleger vært så privilegerte og fått lov til å være med og formidle disse julegavene og julematen ut til mennesker som trenger det, til de som gruer seg til jul. Mange leker kommer under treet takket være denne fantastisk enestående hjelpen fra Lions og Hvaler Sanitetsforening. Hjelpen er kjærkommen og mottakerne setter utrolig stor pris på hjelpen de får. En eske med mat og gaver til barna betyr så uendelig mye, smilene er mange og takknemligheten ekte. Hjelpen fra disse foreningene kan ikke måles i penger, de viser medmenneskelighet og det er noe som ikke kan måles i penger.

Kjære Lions-foreningene på Hvaler, Hvaler Sanitetsforening, valgfagklassen «Innsats for andre» på Hvaler Ungdomsskole og alle dere andre gode mennesker i Hvalersamfunnet, tusen takk for godt samarbeid i året som har gått. Tusen takk for jobben dere gjør, gleden og varmen dere sprer og for at dere hjelper de som gruer seg til jul.

God jul og godt nytt år!

Bente Svennes, konstituert NAV-leder, NAV Hvaler

Her ser dere den fine gjengen fra Hvaler ungdomsskole. Fra venstre: Sander, Bren, Theo, Tom Vidar, Kristine, Eivind, Sebastian, Gyda, Hedda, Simone, Hermine, Emma-Marie, Emma-Milea, Julie, Ella og Martin.

 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?