Koronavirus - kommunen følger situasjonen

Innhold

Koronaviruset har nådd flere europeiske land og norske helsemyndigheter er i beredskap. Personer med mistenkt smitte testes nå fortløpende i Norge, og foreløpig er det funnet få tilfeller av koronasmitte.

Andre saker fra kommunen om koronaviruset:

Utbruddet av koronavirus startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019 og har nå spredt seg til en rekke andre land, blant annet flere land i Europa. De fleste som har fått påvist viruset har hatt mild forkjølelseslignende sykdom, men det er også rapportert om mer alvorlige tilfeller og dødsfall.

Kontakte legen?

Dersom du har vært i områder med vedvarende spredning og ikke har symptomer, kan du leve og omgås andre som normalt. Ta kontakt med legevakta på telefon 116 117 hvis:

1) Du har vært i områder med vedvarende spredning og utvikler symptomer som hoste, kortpustethet eller feber i løpet av 14 dager etter hjemkomst.
2) Du i løpet av de siste 14 dagene hatt nærkontakt med en person med bekreftet smitte av viruset.

Hva gjør Hvaler kommune?

Hvaler kommune har rutiner og planer for å håndtere utbrudd av smittsomme sykdommer, og kommunen forbereder seg på at viruset også kan komme til Hvaler. Om smittede personer skulle komme til Norge, er målet å tilby de god helsehjelp og forhindre at de smitter andre. Legevakt og fastleger holdes løpende informert.

Hva kan jeg gjøre selv?

Det er viktig at du husker på god hånd- og hostehygiene for å forebygge smitte av både koronavirus, influensavirus og andre forkjølelsesvirus. Se plakat. Dersom du er syk med luftveisinfeksjon, er det viktig at du holder en viss avstand til andre. Bruk av munnbind utenfor helsetjenesten er ikke anbefalt og kan virke mot sin hensikt.

Årets vanlige influensasesong er i gang og utbruddets topp forventes i februar/mars. Det er ikke for sent å ta vaksine. Personer i risikogruppen for å utvikle alvorlig influensasykdom og ansatte i helsevesenet oppfordres til å vaksinere seg.