Korona: informasjon om eiendomsskatt og kommunale eiendomsgebyrer

27.3.2020 kl. 13.00: Svar på henvendelser om reduksjon av kommunale gebyrer og  eiendomsskatt.

Hvaler kommune får nå en del henvendelser som dreier seg om hvorvidt kommunale gebyrer og/eller eiendomsskatt vil reduseres som følge av det nasjonale forbudet mot å overnatte i fritidsboligen.

Basert på gjeldende regelverk vil Hvaler kommune ikke gi slike lettelser. Kommunen vil fortløpende komme med oppdatert informasjon hvis det blir endringer i regelverket som gjelder dette. Vi oppfordrer derfor alle interesserte om å følge med her på kommunens nettsider og på Facebook.

Eiendomsskatt

Begrenset bruksmulighet i en periode gir ikke grunnlag for lettelser i eiendomsskatten. Eiendomsskatten er en objektskatt. Det er objektets verdi som bestemmer skattegrunnlaget, ikke eierens bruksmulighet. Det er bare permanente innskrenkninger, som varig reduserer eiendommens omsetningsverdi, som kan føre til krav om lettelser, da i form av omtaksering.

Vann, avløps og renovasjonsgebyrer

Kommunens utgifter til å levere vann- og avløpstjenester reduseres i liten grad, selv om folk ikke benytter hyttene i en periode. Vann- og avløpstjenester leveres til etter selvkostprinsippet, som i praksis betyr at brukerne betaler det tjenesteleveransen koster. Vi må derfor legge til grunn at de vedtatte gebyrene gjelder, selv om utenforliggende hendelser umuliggjør bruken av fritidsboligen. Skulle det vise seg at kostnadene med å opprettholde tjenesten blir redusert (f.eks. som følge av lengre tids oppholdsforbud i disse områdene) vil selvkostregelverket ivareta dette i form av lavere gebyrer neste år.

Norge og resten av verden befinner seg nå i en situasjon der det er ett hovedfokus; å bekjempe smittespredningen av koronaviruset. Dette er definert av nasjonale myndigheter som en dugnad som alle aktører må bidra til, om målet skal nås. I en slik dugnad vil de fleste bli påført ulemper, utgifter eller reduserte inntekter. Det å ikke kunne benytte fritidsbolig i annen kommune enn hjemkommunen er en ulempe som må påregnes i den krisesituasjonen landet nå befinner seg i. Det er ikke vann- og avløpstjenestene som er årsak til at fritidsboligene ikke kan benyttes som normalt. Det er derfor heller ikke naturlig at kommunen som leverandør skal kompensere for de ulemper en bruksnekt medfører for eier av fritidsboligen.

Sist endret: 27.03.2020