Brannvernuka 2020 er i gang

Brannbamsen Bjørnis sprer i disse dager glede i ca. 50 barnehager i Fredrikstad og på Hvaler. Lørdag 19. september blir det digital åpen brannstasjon for alle barn. Brannvesenet understreker også viktigheten av at folk engasjerer seg og tar brannsikkerhet på alvor hjemme i egen bolig.

Årets mest populære dag på brannstasjonen, Åpen brannstasjon», utgår dessverre av smittevernhensyn. Lørdag 19. september kl. 11 blir det i stedet digital åpen brannstasjon for alle barn på Facebook og YouTube med Bjørnis som vert. Her blir det innslag fra flere brannstasjoner i Norge der seerne får være med på slokkeøvelse, redning fra stigebil, teste ut brannslanger og mye annet gøy.

Mange småbarnsforeldre har ingen plan når brannalarmen går

Når det begynner å brenne står nær halvparten av småbarnsforeldrene uten noen plan for å få barna i sikkerhet, viser ny undersøkelse.

-Vi har i mange år hatt fokus på å ha brannøvelser hjemme, og at alle bør ha en plan på hva man skal gjøre i tilfelle brann. Det er ikke uten grunn, sier Tomas Søland ved brannforebyggende avdeling i Fredrikstad brann- og redningskorps.

En ny undersøkelse viser at 42 prosent av familier med barn i alderen 0-12 år ikke har diskutert hvordan de skal evakuere barna ved en brann. Om man blir rammet av en omfattende brann blir det hele veldig kaotisk og dramatisk, og det kan være vanskelig å få oversikt over om alle har kommet seg trygt ut. Derfor er det så viktig å ha snakket om hva man skal gjøre på forhånd og ha avtalt en møteplass ute.

-Et skrekkscenario er at noen går tilbake inn i et brennende hus fordi de ikke finner hverandre på utsiden, og så står den man leter etter trygt et annet sted ute, sier Tomas Søland.

Brannsikkerhet i hjemmet

Hvert år arrangeres Brannvernuka i uke 38. Det er ikke tilfeldig. Da går vi inn i årstiden der antall boligbranner vanligvis øker. Folk trenger en påminnelse om brannsikkerhet før vi skrur på varme og belysning, tenner levende lys og fyrer i ovnen. Hvis det skulle begynne å brenne, gjelder det å gjøre de riktige tingene raskt og i riktig rekkefølge. Det er mange ting man kan gjøre for å øke sikkerheten og redusere sannsynligheten for brann i hjemmet:

• Ta en prat med hele familien, f.eks ved middagsbordet om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann, og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.
  • Ha brannøvelse.
  • Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt.
  • Sjekk ut ulike rømningsveier.
  • Røykvarsler og slokkeutstyr må sjekkes jevnlig, også i Brannvernuka

Ha brannøvelse hjemme!

Bli med ha å brannøvelse hjemme i uke 38. Mange av landets skoler og barnehager holder brannøvelse denne uka, gjør det hjemme også! Meld deg på her, så får du informasjon om hvordan en brannøvelse kan gjennomføres:

Ha brannøvelse hjemme i uke 38!

Om undersøkelsen

Tallene vi refererer til over kommer frem i en fersk befolkningsundersøkelse gjennomført av Kantar i perioden 28.08.-07.09.2020, på vegne av Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Kontaktperson i Fredrikstad brann- og redningskorps

Tomas Søland, branningeniør.
Tlf. 913 75 438, thso@fredrikstad.kommune.no.

Kontaktperson for den nasjonale Brannvernuka

Mari Bræin Faaberg, avdelingsleder Samfunnsansvar i Norsk brannvernforening.
Tlf. 940 57 640, mbf@brannvernforeningen.no

Mer informasjon: www.brannvernuka.no