Badevann og bakteriesmitte

Oppdaterte baderåd for å unngå bakteriesmitte

Folkehelseinstituttet råder personer med åpne sår til å unngå bading i sjøvann fordi høye temperaturer gir bakterier i vannet. – Kos deg og bad, men følg anbefalingene for å forebygge sykdom, særlig hvis du er i risikogruppen, sier kommuneoverlege i Fredrikstad kommune, Berit Løkken Finess.

Grunnet langvarig varmt vær, har badetemperaturene i en lengre periode vært høyere enn vanlig. Høy vanntemperatur gir bedre vekstbetingelser for visse bakterier, som vibrio og shewanella, som finnes i brakk- og saltvann. Noen av disse kan i sjeldne tilfeller forårsake alvorlige infeksjoner.

– Smitte kan skje ved bading med åpne sår (inkludert nylige tatoveringer). Personer med påvist immunsvikt (feks personer som bruker immundempende medisiner), eldre personer, og personer med leversykdommer eller hemokromatose* er spesielt utsatt, forklarer kommuneoverlegen. Hun sier at sykdomsbildet kan variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen og sårinfeksjon, til mer alvorlig sykdom som blodforgiftning. I sommer har Folkehelseinstituttet fått informasjon om seks tilfeller av alvorlig infeksjon etter bading i Oslofjorden. I et av disse tilfellene har personen blitt syk etter bading langs kysten av Onsøy. Personen er nå utskrevet fra sykehus.

– Folk som ikke har åpne sår kan fortsatt kose seg og bade. Følg imidlertid Folkehelseinstituttets råd, understreker kommuneoverlegen.

Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte:

• Har du åpne sår – vent med å bade eller dekk til såret med heldekkende og vanntette plaster.
  • Bruk badesko, spesielt hvis du tilhører risikogruppa**
  • Ta korte bad
  • Skyll sår som oppstår under bading med rent vann
  • Tørk deg grundig med rent håndkle
  • Følg med på tegn til infeksjon*** i sår
  • Kontakt lege ved mistanke om sårinfeksjon

Rådene gjelder for hele Oslofjorden, samt ved kysen av Telemark og Sørlandet. For mer detaljerte råd – se Folkehelseinstituttets nettside - https://www.fhi.no/nyheter/2018/hoy-badevannstemperatur-i-sor-norge-fire-smittet-med-vibriobakterie-etter-s/

Kommuneoverlegen i Fredrikstad følger med på situasjonen i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Unngå rå østers

Som følge av de høye vanntemperaturene advarer også Mattilsynet mot å spise rå østers og andre rå skjell fanget i Oslofjorden pga risiko for å bli smittet med vibriobakterier. Det er ingen som er blitt smittet av å spise rå østers, men Mattilsynet har gått ut med rådet utfra et føre-var-prinsipp. Les mer på Matportalen

* Hemokromatose er en tilstand som kjennetegnes ved økt mengde jern i kroppen på grunn av unormalt høyt opptak fra tarmen. ** Personer med påvist immunsvikt, eldre personer, og personer med leversykdommer eller hemokromatose er spesielt utsatt *** Tegn til infeksjon er smerte, ømmhet, rødhet, varme og puss