Booking av teltplasser

Innhold

Storesand

Storesand er et stort, sammenhengende natur- og friluftsområde, tilrettelagt for bading, turer, lek og naturopplevelser som ligger midt i Ytre Hvaler nasjonalpark. Her finnes sandvolleyballbaner, buldrevegg og tilrettelagte grillplasser. Friområdet inkluderer Vadholmtangen øst, Herreskjær, Paradisbukta, Sjursholmen og Døvika. Kyststien går tvers gjennom området, og langs stien finner du flere av de fascinerende «Hvalertuftene» – spor etter bosetninger antakeligvis fra jernalderen. Du kan ta deg langs kyststien til Skjærhalden mot øst, eller over til Rødshue og skulpturparken, og videre til Grønne bakke mot vest. I perioden 1. september til 30. april er det Friluftsloven som gjelder, og teltplass må ikke bookes. 

 

  

Book din teltplass

Du kan booke teltplass her.                                 

Drift og tilsyn

Kommunen har i samarbeid med Statens Naturoppsyn tilsyn med friområdet ved Storesand. Ved behov, ta kontakt med tilsynsvakten på telefonnummer 458 75 411.

Detaljer om stedet

Storesand ligger på Kirkøy, rett nord for Skjærhallen på Hvaler, og inngår i Ytre Hvaler nasjonalpark. En 500 meter lang sørvestvendt grunn sandstrand er unikt i Østfoldskjærgården. Det er ikke uten grunn at Storesand er en av de mest brukte strendene i Østfold. Teltplassen er bilfri. Det er parkeringsplass 300 meter fra strand og teltplass.

Ved ankomst til teltplassen, følg anvisningene på nummereringene og informasjonsskiltene, ta eventuelt kontakt med vertskapet.

Avbestilling/endring av booking

Avbestilling kan gjøres ved å ta kontakt med teltplassen på epost kulturhvaler@hvaler.kommune.no 

Regler for avbestilling

Ved avbestilling mer enn 7 kalenderdager før ankomstdato blir 100% av leiebeløpet refundert.

For refusjon av innbetalt leiebeløp må du oppgi kontonummer og navn på kontoeier. Utbetalingen vil som regel ta mellom fem og ti virkedager.

Avbestillingsreglene gjelder selv om teltplassen skulle bli booket de samme datoene i etterkant.

Teltplassene kan ikke overdras til andre, uten å ta kontakt på mail kulturhvaler@hvaler.kommune.no ved eventuelle endringer. 

Ved sykdom gjelder vanlige avbestillingsregler. Har du reiseforsikring vil denne vanligvis dekke påløpte kostnader.

Besøkssenter

Her finner du kafé, aktiviteter og sanitæranlegg med dusj og wc. Drikkevann i utekraner på sanitæranlegget. 

Fasiliteter

Kiosk og strandkafé åpent i besøkssenteret, og ulike aktiviteter fra besøkssenteret gjennom sommersesongen. Toaletter i sanitæranlegget, utedoer ved teltplassen. På Skjærhalden (en drøy kilometer langs kyststien) finner du restauranter, butikker, et koselig torv, bystranda, ferje til de ytre øyene på Hvaler og til Strömstad og Besøkssenter Ytre Hvaler nasjonalpark.

Til og fra

Storesand er landfast og kan nås med bil eller buss. Det er bussforbindelse fra Oslo og Fredrikstad. Holdeplassen ligger ved Hvaler kirke, og herfra går man ca en kilometer ned til badeplassen. Har du bil kan du parkere på friluftsparkeringen 300 meter fra stranda. Det er også fint å padle hit med kajakk. Det er også mulig å ta seg i land langs svaberget fra båt, eller legge til i gjestehavna på Skjærhalden.

Parkering

Friluftsparkeringen ligger 300 meter fra stranda. Tre første timene er gratis, etter det kr 30,- pr. time (mellom kl. 08-18). Skal du telte er prisen kr. 52 pr. døgn.

Dersom det er fullt på parkeringa nederst mot stranda, er det parkeringsplass også ved hovedveien. Det er og en parkeringsplass ved rådhuset, noen hundre meter før Skjærhalden. Det står skilt langs hovedveien som indikerer antall ledige plasser på disse tre parkeringsplassene.

Verdt å merke seg

Av hensyn til natur og kulturminner er det kun lov å telte på angitte plasser på Storesand. Det er avgift for teltplass i sommersesongen. Før og etter den organiserte teltsesongen, gjelder friluftslovens to-dagersregel for telting.

Teltregler

Langtidstelting i sommersesongen er tillatt såfremt telt- eller hengekøyeplassen er bestilt på forhånd. 

Storesand friområde har to overnattingsområder: «Strandengen» ved Døvika og «Furuskogen» på østsiden av veien mellom parkeringsplassen og besøkssenteret. Overnattingsområdene er vist på kartet, og merket i terrenget. Her er du velkommen til å overnatte i telt, hengekøye eller under åpen himmel innenfor de oppmerkede områdene. Utenom nummererte plasser og de oppmerkede områdene er det ikke tillatt å overnatte på friområdet.

Det er tilsyn på området fra kl. 8 til 23. 

Teltplassregler

• Betaling for overnatting gjøres ved bestilling. Inntektene går til drift av området.
• Overnattingsområdene er oppmerket. Spør vertskapet om du ikke finner frem.
• Benytt gjerne trallene til å frakte utstyr, men sett dem tilbake ved sanitæranlegget etter bruk.
• Det er ikke tillatt å la telt stå ubebodd i mer enn 2 døgn.
• All bruk av åpen ild er forbudt i perioden 15. april – 15. september. Etablerte grillplasser og kokeapparater kan benyttes til matlaging hvis ikke annet er bestemt. Vertskapet kan slukke åpen ild som anses å utgjøre en brannfare.
• Dusj/toalett/utekjøkken er tilgjengelig på sanitæranlegget ved besøkssenteret.
• Utedo ved Strandengen.
• Avfall kastes på gjenvinningsstasjonen ved besøkssenteret.
• Parkering skjer mot betaling på p-plassen ovenfor stranden. Inntektene går til drift av området.
• Følg vertskapets anvisninger. Vertskapet har rett til å bortvise gjester som ikke følger regelverket.
• Opptre hensynsfullt og ikke gjøre skade på omgivelsene.
• Vise særlig hensyn til kulturminner, dyre- og planteliv. Det er ikke tillatt å hugge eller på annen måte skade trær eller vegetasjon uten avtale med grunneier.
• Holde området rent og ryddig. Bruk gjenvinningsstasjonen ved besøkssentret.
• Vise hensyn til andre brukere. Det skal være ro på hele området etter kl. 23:00.

Overnatting utenom sommersesong (1. september til 1. mai)

Utenom sommersesongen kan teltplassene fritt benyttes i to døgn. Da er det også tillatt å overnatte på Søndre Sjursholmen. Telting utenom sesongen er gratis og krever ingen bestilling i forkant.

Stuevika

Søndre Sandøy er den største av de nesten bilfrie øyene på Hvaler. Det er en og annen bil ved havna, men ikke flere enn at øya er et utmerket sted for sykling. Tar du sykkelen med på ferja fra Skjærhalden, kan du utforske en øy der tiden har gått litt saktere. Mellom åkerlandskap og flotte skoger ligger staselige hvite trehus og en svært artsrik natur og flotte strender; den flotteste av dem alle er Stuevika. Sykkelavstand til den bilfrie teltplassen er ca 1,5 km. I perioden 1. september til 30. april er det Friluftsloven som gjelder, og teltplass må ikke bookes. 

 

 

Book din teltplass

Du kan booke teltplass her.                                             

Drift og tilsyn

Ved behov, ta kontakt med tilsynsvakten på telefonnummer 458 75 411.

Detaljer om stedet

Stuevika ligger på Søndre Sandøy, Hvaler. Øya er bebodd året rundt og har fergeforbindelse med Skjærhalden på Kirkøy. Det er en restaurant på øya, men ingen butikker. Slike steder som dette er det ikke mange av, og både små og store kan ha godt av å bo noen døgn på øya, og la roen, som preger et sted uten biler, senke seg.

Ved ankomst til teltplassen, følg anvisningene på nummereringene og informasjonsskiltene.

Fasiliteter

Sandstranda du finner her er langgrunn og barnevennlig. Under furutrærne innenfor, er det en liten teltplass. Det er dusj og wc i sanitæranlegget, men bortsett fra det er det det enkle livet som gjelder. På området er det en ilandstigningsbrygge, fortøyning i brygga er ikke tillatt for private båter.

Til og fra

Ferge fra Skjærhalden til Nedgården på Søndre Sandøy. Fergen anløper flere ganger om dagen og tar ca 10 minutter. Fra Nedgården er det ca 1,5 km grusvei over øya til Stuevika. Øya er nesten bilfri, sykkel anbefales.

Verdt å merke seg

Det er avgift for teltplass i sommersesongen. Før og etter den organiserte teltsesongen, gjelder friluftslovens to-dagersregel for telting

Avbestilling /endring av booking

Avbestilling kan gjøres ved å ta kontakt med teltplassen på e-post: kulturhvaler@hvaler.kommune.no 

Regler for avbestilling

Ved avbestilling mer enn 7 kalenderdager før ankomstdato blir 100% av leiebeløpet refundert.

For refusjon av innbetalt leiebeløp må du oppgi kontonummer og navn på kontoeier. Utbetalingen vil som regel ta mellom fem og ti virkedager.

Avbestillingsreglene gjelder selv om teltplassen skulle bli booket de samme datoene i etterkant.

Teltplassene kan ikke overdras til andre, uten å ta kontakt på mail kulturhvaler@hvaler.kommune.no ved eventuelle endringer. 

Ved sykdom gjelder vanlige avbestillingsregler. Har du reiseforsikring vil denne vanligvis dekke påløpte kostnader.Ved ankomst til teltplassen, følg anvisningene på nummeringen og informasjonsskilteneVed ankomst til teltplassen, følg anvisningene på nummeringen og informasjonsskilteneVed ankomst til teltplassen, følg anvisningene på nummeringen og informasjonsskiltene 

Teltplassregler

Langtidstelting i sommersesongen er tillatt såfremt telt- eller hengekøyeplassen er bestilt på forhånd.

Stuevika friområde har et overnattingsområde og er merket i terrenget. Her er du velkommen til å overnatte i telt, hengekøye eller under åpen himmel innenfor de oppmerkede områdene. Utenom nummererte plasser og de oppmerkede områdene er det ikke tillatt å overnatte på friområdet.

Det er tilsyn på området hver dag. 

Teltplassregler

• Betaling for overnatting gjøres ved bestilling. Inntektene går til drift av området.
• Overnattingsområdene er oppmerket. Spør vertskapet om du ikke finner frem.
• Det er ikke tillatt å la telt stå ubebodd i mer enn 2 døgn.
• All bruk av åpen ild er forbudt i perioden 15 april – 15. september. Etablerte grillplasser og kokeapparater kan benyttes til matlaging hvis ikke annet er bestemt. Vertskapet kan slukke åpen ild som anses å utgjøre en brannfare.
• Dusj/toalett/utekjøkken er tilgjengelig på sanitæranlegget.
• Utedo.
• Avfall kastes i kontainere.
• Følg vertskapets anvisninger. Vertskapet har rett til å bortvise gjester som ikke følger regelverket.
• Opptre hensynsfullt og ikke gjøre skade på omgivelsene.
• Vise særlig hensyn til kulturminner, dyre- og planteliv. Det er ikke tillatt å hugge eller på annen måte skade trær eller vegetasjon uten avtale med grunneier.
• Holde området rent og ryddig.
• Vise hensyn til andre brukere. Det skal være ro på hele området etter kl. 23:00.

Utenom sommersesongen (1. september til 30. april) kan teltplassene fritt benyttes i to døgn. Telting utenom sesongen er gratis og krever ingen bestilling i forkant.

Annen telting

På Akerøya, Vesleøy og Heia innenfor sone for hekkende sjøfugl, samt i friluftsområdet (se lokal forskrift for Ørekroken fra 18.06.2022). I Ørekroken, er det forbudt å telte hele året.

Ellers er hovedregelen (friluftsloven) at du kan telte/sove i hengekøye i inntil to døgn uten grunneiers tillatelse, minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte. 

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?