Døvika på Asmaløy
Her får du en alfabetisk veileder med temaer som mange ofte spør om, forhåpentlig til glede for mange. Har du idéer til andre emner, send gjerne en e-post til postmottak@hvaler.kommune.no. Les også mer på nasjonalparkens nettsider.
A
Allemannsretten
Allemannsretten gir oss muligheter til å bevege oss fritt i utmark. Vi kan plukke bær, gå tur, sykle, fiske i sjø, telte og campe. Utmark er udyrket mark som omfatter det meste av vann, strand, myr, skog og fjell. Vis hensyn til fastboende og hytters nærområder. Les mer hos Miljødirektoratet og i friluftsloven.
Avfall og båtseptik
Vanlig avfall fra ”turhusholdningen” skal primært tas med hjem. Skrot, farlig avfall og større gjenstander skal definitivt bringes til mottak på land.
Det er avfalls- og toalettboder i friområdene. Det må ikke settes avfall på utsiden av disse.
Det er ikke tillatt å tømme båtseptik i Oslofjorden. På Hvaler finnes det flytende tømmestasjon i Tordenskjoldbukta på Nordre Sandøy.
B
Bading
Bading er selvfølgelig tillatt på Hvaler. Flere friområder har merkede badeområder med gule bøyer hvor det ikke er lov å kjøre båt eller surfe/kite innenfor bøyene.Husk at du ikke kan kjøre fortere enn 5 knop mindre enn 50 meter fra badende.
Kroksand badestrand på Skjærhalden har blått flagg og er tilrettelagt for funksjonshemmede. Det er bygget en trebrygge langs veien og opparbeidet en steinsatt skråning ned til badeområdet. Det er dusjer og toalett (åpent i sommersesongen) ved stranda. I tillegg er det lagt ut en flytebrygge som fungerer som badebrygge inn mot badeområdet.
Badebrygga kan brukes av personer med nedsatt funksjonsevne som bruker rullestol eller har bruk for tilrettelagte bademuligheter. Det er laget en egen rampe som går ut i sjøen for rullestolbrukere. Lions Hvaler har bidratt med midler til både egen brygge og rullestol. Alt er laget etter standarden om universell utforming.
Blåskjellvarsel
Gjennom Mattilsynets nettsider kan du få oppdaterte varsler om hvorvidt blåskjellene kan spises eller ikke.
Bål
Det er tillatt å tenne bål, med disse unntakene:
- Forbudt i eller i nærheten av skogsmark mellom 15. april og 15. september. Om du ønsker å tenne bål i forbudsperioden, må du søke om tillatelse. Her kan du lese den aktuelle forskriften
- I Ørekroken friluftsområde på Kirkøy er bål og engangsgriller forbudt hele året
Vær forsiktig med ild. Benytt tilrettelagte raste- og bålplasser av hensyn til naturen. Du må ikke tenne bål eller grille direkte på svaberget.
Spesielt for nasjonalparken: Du kan brenne kvister og grener som har falt ned naturlig, men det er forbudt å brekke av grener til bål.
Båtfester/Båtopplag/opptrekk
Båtfester er søknadspliktige. Dette gjelder også moringer og bøyer.
Vinteropplag av båter er ikke ønsket i friområder og utmark, fordi det ptivatiserer og er til sjenanse i naturen. Midlertidig opptrekk av småbåter/kajakker og lignende er tillatt så lenge naturen ikke skades.
Spesielt for nasjonalparken: Eksisterende båtfester kan videreføres, men nye blir ikke tillatt. Båtopplag er i utgangspunktet forbudt.
D
Dykking
Dykking er tillatt på Hvaler. Vær oppmerksom på egne regler for vrakdykking i Kulturminneloven. Norges dykkerforbund også mye nyttig informasjon om dykking.
Spesielt for nasjonalparken: Det er restriksjoner mot oppankring i sone A. Vis varsomhet med naturkvaliteter og kulturmiljøer under vann.
F
Fartsbegrensning til vanns
For å bevare naturen og sikre gode friluftsopplevelser, er det fartsbegrensning på 5 knop i 12 områder i Ytre Hvaler nasjonalpark. Det informeres om fartsbegrensningen på skilt i marinaer og småbåthavner i Hvaler kommune og nærliggende kommuner, men det er ikke satt opp 5-knopsskilt i nasjonalparken. Dette for å bevare naturen mest mulig og unngå inngrep.
Ferdsel med båt
Når du ferdes på vannet må du grundig kjennskap til sjøveisreglene og vise båtvett.Vær aktsom og hensynsfull når du er ute i båt, også med tanke på bølgene du lager.
Du kan stort sett ferdes fritt med båt, men ikke nærmere land enn 50 m i sjøfugl- og selområder mellom 15. april og 15. juli. Vis hensyn til sjøfuglene.
Husk å følge fartsgrensene på sjøen. BåtFart-appen er et nyttig hjelpemiddel. Noen av områdene med fartsbegrensning er skiltet, men ikke de som gjelder i nasjonalparken. Husk at det er maksimalt 5 knop i en avstand av 50 meter fra badende og at det ikke er tillatt å ferdes innenfor oppmerkede badeområder. Dette gjelder også aktiviteter som brettseiling, kiting og padling. Det er forbudt å bruke seilbrett i enkelte farvann på Hvaler.
Fiskebåter - når kommer de inn?
Fiskebåter leverer sin fangst i Utgårdskilen på Vesterøy og Skjærhalden på Kirkøy. De fleste leveranser skjer mandager til torsdager mellom klokka 16.00 og 20.00.
Fortøyning av båt
Det er gjesteplasser i enkelte anlegg/havner. Fortøyning og ilandstigning er tillatt i utmark/uthavner, der du kan ligge fast i vanlig sommerferievarighet. Du skal ikke hindre ferdsel i sund og viker ved fortøyning. Faste fortøyningsbolter i friområder, samt medbragte bolter kan benyttes, men uten å skade naturen. Vær oppmerksom på ilandstigningsforbud i sjøfugl- og selområder mellom 15. april og 15. juli.
Spesielt for nasjonalparken: Det er ankringsforbud i områder med restriksjoner på havbunnen (sone A). Se eget kart for nasjonalparken. Unødvendig støy av tomgangskjøring/ladeaggregat er ikke tillatt.
Fremmede arter
Fremmede arter regnes som en stor trussel mot naturmangfoldet både i Norge og på verdensbasis. Mink, kanadagås, havnespy og hagelupin er eksempler på fremmede arter som er etablert i Norge, og som har en negativ effekt på naturmangfoldet. Også på Hvaler er det mange fremmede arter, for eksempel Rosa rugosa som bekjempes flere steder i nasjonalparken. Artsdatabanken har ansvaret for å vurdere hvilke negative effekter fremmede arter kan ha på naturen. En oversikt finner du i Fremmedartlista 2023.
Friluftsområder
Friluftsområder er arealer som er sikret til friluftsliv for allmennheten og tilrettelagt i ulik grad.
Se friluftslivsområdene på Hvaler i Naturbasen:
- Åpne Naturbase kart
- Vis kartlagsliste
- Klikk + på friluftsliv
- Der kan du velge ønsket kartlag for kartlagte friluftslivområder, statlig sikrede friluftsområder, tilgjengelig strandsone og tur- og friluftsruter (kyststi, og ro- og padleruter)
H
Hummer - og krabbefiske
Fiskeridirektoratet har innført regler for fangst av krabbe og hummer i fritidsfiske.
Hummer kan kun fiskes fra 1. oktober til 1. desember. Krabbe kan fiskes hele året, men det er særlige regler også for krabbefiske.
Les mer om reglene for hummerfiske hos Fiskeridirektoratet
Hunder og båndtvang
På mange øyer og holmer er det beite for sau og geit (Akerøya, Tisler, Møren, Saueholmen, Tjeldholmen, Hvitsten, Filletassen, Nordre Sandøy). Disse beitedyrene holder vegetasjonen nede og utnytter kystressursene til velsmakende mat. La dem beite i fred.
Husk å overholde båndtvangen.
Lokal forskrift til hundeloven
J
Jakt og fiske
Jakt reguleres av Lov om jakt og fangst av vilt (viltloven) og naturmangfoldloven. Det gjelder mange regler på dette området som du kan lese mer om hos Miljødirektoratet.
Fiske og fangst (herunder seljakt) reguleres av Havressursloven. Stangfiske fra land er tillatt.
Skal du ta jegerprøven kan du kontakte Norges Jeger- og Fiskerforbunds lokallag på Hvaler.
Spesielt for nasjonalparken: Jakt- og fangstforbud i sone B (Asmaløy). Det gjelder egne regler for fiske av hummer, krabber og kreps.
K
Kjøring med motorkjøretøy i utmark
Kjøring med motorkjøretøy i utmark reguleres etter Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag.
Målet er å verne om naturmiljøet og fremme trivsel. Når særlige grunner foreligger, kan kommunen gi kjøretillatelse etter søknad.
Spesielt for nasjonalparken: Kjøreforbud på land, på is og i lufta lavere enn 300 m.
Klatring
Klatring er tillatt på Hvaler. Festing av nye bolter krever tillatelse fra grunneier.
Spesielt for nasjonalparken: Forbud mot faste bolter. Friklatring med toppfeste er tillatt. Ta hensyn til naturen.
Kyststien på Hvaler
Hvaler har merket kyststi på Kirkøy, Asmaløy og Søndre Sandøy. Kyststien Østfold og Kuststigen Bohuslän kom til gjennom et EU-prosjekt «Kystnære vandringsleder» fra 2004 – 2007.
Du kan se all kyststiene på Hvaler i Naturbasen:
- Åpne Naturbase kart
- Vis kartlagsliste
- Klikk + på friluftsliv
- Velg Tur- og friluftsruter > Ruter > Fotrute
Kyststi på Kirkøy
På Kirkøy er kyststien merket fra Skjærhalden torg sørover mot Homlungen fyr, videre til Døvika, Storesand, Ørekroken, Rødshue, og nord til Grønne Bakke friområde. Videre er det merket fra Rødshue tilbake til Ørekroken, fra Ørekroken via Hvaler prestegård tilbake til Skjærhalden. Parkering kan foregå ved rådhuset, Skjærhalden, Storesand, Hvaler prestegård, Lammenes og Rødshue.
Dette kan du oppleve: Skjærhalden sentrum, Homlungen fyr (ligger på egen øy), Døvika teltplass, Storesand badestrand, Ørekroken badestrand, skulpturparken på Rødshue, stenkorset på Rødshue, Hvaler kirke og 1000-årsstedet for Hvaler ved prestegården, kystfuruskog og kulturminner fra stenhuggertiden. Mesteparten av kyststien går i Ytre Hvaler nasjonalpark, og byr på mange flotte utkikkspunkter.
Kyststi på Asmaløy
Kyststien på Asmaløy er merket fra parkeringsplassen ved Vikerhavn til Skipstadkilen. Videre er det merket en rundtur langs Skipstadkilen til Huserstø, Svarteberget, Pikesten fyr, Brattestø, Huser og tilbake til Skipstadkilen. Det er også merket en rundtur fra Åsebu sørover langs sjøen til Brattestø havn, Huser, og tilbake til Åsebu. Stiene møtes i Brattestø og det er mulig å gå merket sti fra Åsebu til Vikerhavn eller motsatt. Parkering ved Vikerhavn og Åsebu.
Langs kyststien på Asmaløy finnes det også en kultur- og naturguide med info om kystlynghei og utvalgte fuglelyder. Disse er utplassert i informasjonsbokser ute i terrenget.
Ved Åsebu finnes det to plasser for handikapparkering, samt en tilrettelagt sti for rullestol/rullatorbrukere og barnevogner ned til sjøen med rasteplass og hvilebenker.
Dette kan du oppleve: Pikesten fyr, Akerøy fort (ligger på egen øy), U–turn (en lydistallasjon i terrenget), Gravningen naturreservat og Åsebutjernet naturreservat. Kyststien byr på flott kulturlandskap, stort biologisk mangfold og fine utkikkspunkter. I tillegg finnes det flere fine badestrender langs Asmaløysundet. Det er sommeråpne restauranter både i Vikerhavn og på Brattestø.
Kyststi på Søndre Sandøy
Det går gratis ferje til Søndre og Nordre Sandøy og til Herføl. På Søndre Sandøy er det merket en rundtur fra fergeleiet på Nedgården, til Løkkeberg, via Rød til Stuevika med badestrand og teltplass, og tilbake til Nedgården (ca. 3 km). Kyststien på Søndre Sandøy følger hele veien grusvei/traktorvei. Her er det mulig å trille barnevogn. Søndre Sandøy er en tilnærmet bilfri øy, så parkering bør skje på Skjærhalden.
Dette kan du oppleve: Sandøysalta naturreservat, Café Oline, vakkert kulturlandskap, badestrender og stort biologiskt mangfold. Ved Rød kan du ta en avstikker til Rødsbrygga hvor du finner minneplaten over prins Christian Fredriks ilandstigning i 1813.
Se brosjyre og kart.
L
Lyng
Det er laget en kultur- og naturguide for å informere om kystlyngheiene på søndre Asmaløy.
Målet er at turgåere skal lære om kystlyngheiene som en viktig del av kulturlandskapet på søndre Asmaløy. I tillegg får du informasjon også om andre naturtyper, planter, dyr og geologi i området.
N
Nasjonalparken
Ytre Hvaler nasjonalpark har egen verneforskrift inkludert vernekart og egen forvaltningsplan. I utgangspunktet er hele parkområdet over og under vann fredet mot inngrep. Du kan lese mer om verneprosessen i Nasjonalparken på deres egne hjemmesider.
Naturvernområder
Naturvernområder er båndlagte områder (biotopvernområder, reservater) som er opprettet for å verne om landskap, vegetasjon og dyreliv. Her er det egne regler for ferdsel.
Hele Ytre Hvaler nasjonalpark et vernet område. Her kan du lese hva Miljødirektoratet skriver om nasjonalparken.
Les mer i naturmangfoldsloven.
P
Parkering
Parkeringsplassene til friområdene er skiltet. Disse er ikke beregnet til hytteparkering.
De viktigste er Kuvauen, Guttormsvauen, Utgårdskilen, Spjærkilen, Åsebu, Viker (2), Rødshue, Storesand.
S
Sanking til eget bruk
Du kan plukke bær, sopp, blomster og røtter av ville urter, samt sanke Stillehavsøsters, død tang og døde skjell. Det kreves kunnskap om evt. restriksjoner i enkelte områder (fredede eller truede arter). Mange arter på Hvaler er rødlistet (truede arter), så vær varsom.
Skal du samle sten, mineraler, torv, mose, lav, rirkuler og bark, må grunneieren gi tillatelse. Fjerning av rundsten fra strender og morener er ikke tillatt.
Sanking av rekved er tillatt.
Spesielt for nasjonalparken: Du kan ikke flytte på planter. Uttak av større sten (for eksempel til murverk) eller masser er forbudt.
T
Telting
Det er lov å telte inntil to døgn i utmark, minst 150 m fra hus eller hytte. Grunneier må gi tillatelse ved lengre varighet. Vis hensyn til naturen.
Det er egne regler for de forskjellige naturvernområdene (husk ferdselsforbud i perioder).
Spesielt for nasjonalparken: Telting er tillatt i nasjonalparken, men det er forbud på deler av Akerøy, Vesleøy og Heia (sone C i vernekartet). Det er egne regler for større grupper som må søke om tillatelse. På Ørekroken friluftsområde på Kirkøy er oppslag av telt og hengekøye eller andre former for overnatting forbudt hele året etter egen forskrift.
Til fots eller med ski
Det er fri ferdsel i utmark. Om vinteren er det også tillatt å ferdes på frossen eller snødekt åker og eng. Bruk gjerne Hvalers omfattende stinett og kyststi.
Det er ferdselsforbud i enkelte områder mellom 15. april og 15. juli. Vis varsomhet overfor beitedyr på øyer og holmer.
Husk båndtvang for hunder mellom 1. april og 10. august. Les mer i lokal forskrift om hundehold.
Til hest eller med sykkel
Ikke alle stier er egnet for ridning. Ta kontakt med grunneier om du er i tvil. Unngå skiløyper.
Vi har ingen skiltede sykkelløyper på Hvaler, men det er mange fine veier å sykle på. Også hovedveiene er gode å sykle på, men i sommermånedene kan det være en del trafikk.
Spesielt for nasjonalparken: Det er tillatt å sykle på godkjente stier, turveier og kjørespor.
Truede arter
I Hvalernaturen er det mange truede arter. Norsk rødliste for arter 2021 viser en oversikt over truede arter, sortert i grupper etter graden av risiko for at de skal dø ut fra norsk natur. Rødlista er utarbeidet av Artsdatabanken i samarbeid med vitenskapelige institusjoner og frittstående enkeltpersoner med spisskompetanse. Vurderingen av artene er basert på kriterier utarbeidet av den internasjonale naturvernorganisasjonen (IUCN).
U
Utmark
Allemannsretten gjelder i utmark. Utmark er udyrket mark som omfatter det meste av vann, strand, myr, skog og fjell. Vis hensyn til fastboende og hytters nærområder. Les mer i Friluftsloven
Det er ikke tillatt å kjøre eller parkere bil, ATV eller andre motorkjøretøyer i utmark, uten spesiell tillatelse. Les mer om kjøring i utmark her.
Ø
Øgler og slanger
På Hvaler finnes det tre arter slanger: Huggorm, buorm, og slettsnok. Også stålormen, da - som er en benløs øgle. Slangene er nyttige å ha i naturen. De spiser blant annet gnagere som kan være skadedyr for hus og hage.
Sist endret: 25.09.2024