Landbruk og naturforvaltning

Innhold

Det er viktig med en god og helhetlig forvaltning for å sikre bærekraftig bruk og vern av naturen vår. Vi skal ta vare på naturen slik at planter og dyr som finnes der naturlig skal sikres i levedyktige bestander. Variasjonen av naturtyper og landskap skal opprettholdes.

Naturforvaltning

Bestemmelser om felling av trær i Hvaler kommune

På Hvaler finnes det en egen forskrift for vern av skog, som bestemmer hvordan felling av trær skal gjennomføres i verneskogområdet. Dette området omfatter alle trær av en viss størrelse i skogbeltet inntil 300 meter fra strandkanten, og gjelder også i områder nærmere enn 100 meter fra helårsboliger eller jordbruksareal.

Alle henvendelser om felling av trær og tømmer i 300-meters beltet langs sjøen skal behandles av skogbruksansvarlig. Grupper på mer enn 10 trær som står samlet nærmere enn 100 meter fra helårsboliger og jordbruksområder skal også behandles av skogbruksansvarlig. Avvirkning av mer enn 5 trær på impedimentsområder (skrinn fastmark og uproduktiv skog) skal behandles av skogbruksansvarlig.

Det er viktig å merke seg at vernebestemmelsen omfatter trær, og ikke busker. Trær som er under 1,5 m i høyde eller har en omkrets under 15 cm i brysthøyde vurderes ikke. Rotsystemet på trær bør alltid vurderes ved henvendelser om felling. Det bør være et mål å ivareta flest mulig trær med dype røtter, eksempelvis furu og eik. Disse tåler vind og vær i større grad og er derfor de som er viktigst å bevare for å være i tråd med vernebestemmelsene. Skogbunn skal bevares!

Formålet med forskriften er å verne skogen i Hvaler kommune, med bakgrunn i klimaaspektet av skogen. Skogen skal verne Hvaler mot vind og vær, og det sentrale i vernebestemmelsen er derfor skogens funksjon som vern og å sikre mot ødeleggelse av skogressursene.

Dersom du skal felle trær innenfor verneområdet, må du sende en søknad til kommunen, ved naturforvalter/skogforvaltningen, og få en godkjenning.

Se kart for en oversikt av verneskogsområdet.

Kommunen vurderer parallelt fellingen i forhold til annet lovverk, som naturmangfoldloven. Hvaler kommune har et særdeles rikt artsmangfold og et forvaltningsansvar for en rekke rødlistede og prioriterte arter og naturtyper. Trær kan ha verneverdi i seg selv, eksemplevis hule eiker, eller være del av et område med særlig verdi for natur og friluftsliv. Det vises også til den mer privatrettslige naboloven, som vil kunne komme til anvendelse da felling av trær ikke sjelden er kilde til konflikt mellom naboer. 

Slik søker du:

Send en e-post med skriftlig søknad til: postmottak@hvaler.kommune.no 

Søknaden må inneholde:

  • Kart, samt gårds- og bruksnummer eller adresse for området der trærne befinner seg
  • Bilder av trærne du ønsker å fjerne, og en beskrivelse av tilstanden på trærne
  • Hvilket formål du har med å ta ut trærne og en begrunnelse som forklarer hvordan felling ikke vil påvirke verneskogbestemmelsene
  • Tillatelse fra grunneier dersom trærne befinner seg på annen manns grunn

Saksbehandling

Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. 

Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Det kan være nødvendig å foreta en befaring og se på tiltaket som skal gjennomføres. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket.

Klage

Både du som søker og andre med rettslig klageinteresse kan klage hvis du eller dere er misfornøyd med vedtaket. Fristen er tre uker fra vedtaket er mottatt. Forklar hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren som avgjør om klagen skal tas til følge.

Verneområder

Som følge av nærhet til tett befolkede områder, stort antall fritidsboliger,
attraktive naturområder og godt klima har Hvaler stort press på naturen i
forhold til utbygging og slitasje. Dette har resultert i at vi har flere naturområder
som er vernet.

Rødlistearter på Hvaler

Hvaler er blant de kommunene i landet som har flest registrerte rødlistearter. Dette
medfører at kommunen har stort ansvar for å ta vare på biologisk mangfold.

Her kan du lese mer om rødliste for arter.

Ytre Hvaler nasjonalpark

Landets første nasjonalpark i sjøen ble vedtatt 26 juni 2009 og ble åpnet 9/9-09. Nasjonalparken ligger på sørsiden av Hvaler, og strekker seg fra Kosterhavets nasjonalpark i øst til Papper i vest. Du kan få mer informasjon om nasjonalparken på hjemmesiden til Ytre Hvaler.

Tiltak for renere Oslofjord

Den økologiske tilstanden i Oslofjorden er under sterkt press, på grunn av forursensing, overfiske og bygging i strandnære områder. For å bedre forholdene er det laget en tiltaksplan for Oslofjorden, som du kan lese mer om hos Miljødirektoratet.

Jordbruksforvaltning

Hvaler har 20 gårdsbruk som er med i produksjonstilskuddsordningen. 16 av brukene har dyr, det meste arealet benyttes til gressproduksjon.

Omentrent 30 prosent av det dyrkede arealet drives økologisk.

Nyttige lenker

Statsforvalteren

Innovasjon Norge

Landbruksdirektoratet

Mattilsynet

SMIL-midler

Kommunens landbruksforvaltning har bl.a ansvar for å prioritere og innvilge tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL), med utgangspunkt i kommunens tiltaksstrategi. SMIL-midler skal bidra til å ta vare på natur- og kulturminne-verdiene i jordbrukets kulturlandskap, i tillegg til å redusere forurensingen fra jordbruket. Tilskudd kan gis til gårdbrukere som gjør en innsats ut over det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift. Det kan gis tilskudd til planleggings- og tilretteleggingsprosjekter, og til kulturlandskaps- og forurensingstiltak.

Her kan du lese Handlingsplan for miljøtiltak i landbruket i Hvaler kommune 2024-2028.

Driveplikt

Driveplikten skal sikre produksjon av mat samtidig som arealet blir holdt i god stand og hensynet til kulturlandskapet blir ivaretatt. For at driveplikten skal være oppfylt, må produksjonsegenskapene på jorda holdes oppe slik at arealet kan benyttes til vanlig jordbruksdrift med mulighet for normal avling. Det innebærer at arealene skal høstes og kultiveres årlig. Det blir ikke stilt krav til driftsform, bare at driften er slik at produksjonsegenskapene ikke blir dårligere over tid.

Målgruppen er eiere av jordbrukseiendommer. Plikten gjelder fra overtakelsestidspunktet til eventuell overgang til ny eier.

Eieren kan velge om han selv vil drive eiendommen eller leie den bort. Fristen for å bestemme seg for om eier selv skal oppfylle driveplikten eller ikke, er ett år. I denne tiden plikter eieren å sørge for drift av arealet.

Ved bortleie må det settes opp en avtale som;

  • er skriftlig
  • gjelder for minst 10 år
  • fører til driftsmessige gode løsninger

Dersom eieren ikke ønsker eller er i stand til å drive jordbruksarealet selv eller leie det ut, kan det søkes om fritak fra driveplikten for en viss tid. Kommunen vil foreta en konkret vurdering i alle saker.

Klage

  • Fristen for å klage er tre uker fra du mottok vedtaket.
  • I klagen oppgir du hva du ønsker endret og begrunner dette. Kommunen kan gi veiledning ved behov.
  • Send klagen til den instansen som fattet vedtaket. De vil vurdere om det er grunn til å gjøre endringer Dersom vedtaket ikke blir endret, sendes klagen videre til kommunens egen klageinstans, eller til Fylkesmannen i de tilfeller dette er klageinstansen.
  • Du vil motta informasjon om klagebehandlingen når saken er ferdigbehandlet.

Aktuelle lover

Jordloven

Driveplikt etter jordloven

Forvaltningsloven

Konsesjonsloven

Odelsloven

Forpaktningsloven

Miljøkrav

Sentrale miljøkrav for å ivareta biologisk mangfold og kulturminner, godt vannmiljø og trygg mat, er videreført gjennom eget regelverk. Her gjelder bestemmelser blant annet etter naturmangfoldloven, kulturminneloven, forurensningsloven, jordlova og matloven. Dette gjelder for eksempel regelverk om gjødsling og bruk av plantevernmidler.

Utover slikt generelt regelverk stilles det også miljøvilkår for å motta tilskudd i jordbruket. Tilskuddsmottakere må blant annet:

  • ivareta vegetasjonssoner mot vann
  • unngå inngrep i kulturlandskapet
  • dokumentere bruken av plantevernmidler
  • gjennomføre gjødslingsplan

Søke produksjonstilskudd

For å søke om produksjonstilskudd, må du ha registrert et foretak i Enhetsregisteret. Hvordan du registrerer et foretak, finner du mer informasjon om på nettsidene til Brønnøysundregistrene. Når du har registrert foretaket i Enhetsregisteret og fått et organisasjonsnummer, må du kontakte landbrukskontoret i din kommune for å få registrert foretaket og driftssenteret ditt i Landbruksregisteret.

Etter at krav til miljøplan ble avviklet fra 2015, er miljøkrav og regler for miljøhensyn videreført gjennom eksisterende regelverk for jordbruket.

Søknad om produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ved ferie og fritid har to søknadsfrister i året:

  • 15. mars (med telledato 1. mars)
  • 15. oktober (med telledato 1. oktober).

Du kan sende inn søknad fra og med telledatoene 1. mars og 1. oktober. Søknadsfristene 15. mars og 15. oktober er absolutte. Det er ikke mulig å levere søknad etter disse fristene. 

Foretak som leverer søknaden innen fristen, vil kunne endre opplysningene i søknaden i 14 dager etter at fristen har gått ut (fram til 29. mars og 29. oktober).

Skogbruksforvaltning

Skogbruksforvaltning i Hvaler kommune ivaretas gjennom avtale med Fredrikstad kommune.
Kontakt miljø- og landbruksavdelingen i Fredrikstad kommune på telefon 69 30 60 00.

Skogbruksloven

Viltforvaltning

Ved påkjørsel av vilt: Varsle politiet på telefon 02800

Hvaler har en stor rådyr- og elgbestand i forholdt til areal. Det drives jakt på elg og rådyr. Det utøves også betydelig jakt på sjøfugl.

Hvert år blir et betydelig antall rådyr påkjørt av bil i kommunen. Vi oppfordrer alle til å ta hensyn.

Hvaler kommune har en politisk oppnevnt viltnemnd som rykker ut og hjelper til når ville dyr skades eller lider. Viltnemnda har ikke ansvar for å fjerne døde dyr som blir funnet i naturen, men kommunen ønsker å få beskjed om funn av døde grevlinger, rådyr og elg med tanke på bestandsforvaltning.

Ved påkjørsel av vilt er det viktig å varsle politiets vaktsentral telefon 02800. De tar kontakt med viltnemnda som rykker ut og hjelper til med evt. avliving av viltet slik at de ikke lider unødig. Ved andre tilfeller av sykt, skadd eller dødt vilt i Hvaler kommune meldes dette til vakttelefon 69 01 25 45. Dette nummeret kan ringes døgnet rundt, alle dager. 

Viltnemda

Ved påkjørsel av vilt er det viktig å varsle politiets vaktsentral telefon 02800. De tar kontakt med viltnemnda som rykker ut og hjelper til med evt. avliving av viltet slik at de ikke lider unødig. Ved andre tilfeller av sykt, skadd eller dødt vilt i Hvaler kommune meldes dette til vakttelefon 69 01 25 45. Dette nummeret kan ringes døgnet rundt, alle dager. 

Viltnemndas representanter for perioden 2023-2027:

  • Espen Dahlstrøm, telefon 932 81 577
  • Bente Christin Eriksen, telefon 911 73 079
  • Ammund Sørensen, telefon 913 57 255
  • Hilde Gunn Avløyp, telefon 917 10 501
  • Henrik Adolfsen, telefon 922 70 411
  • Sekretær: Aina Elmer, telefon 69 37 50 84

Aktuelle lover

Viltloven

Hundeloven

Naturmangfoldloven

Hjorteviltregisteret

Dyrevern

Alle henvendelser om dyrevern skal gå til Mattilsynet på telefon 06040.

Det finnes en dyrevernsnemnd for søndre Østfold som dekker ni kommuner. Nemnda har fem medlemmer. 

Her finner du Mattilsynets sider om dyrevelferd

Bruk av naturvernområder

På denne siden får du mange nyttige tips om bruk av naturvernområdene på Hvaler.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

Hva forsøkte du å finne?