På tide å måle radonnivået

Du kan selv måle radonverdien i din egen bolig.

Det anbefales at radonmålinger gjøres når inneluften i boligen er mest mulig stabil, altså når vinduer og dører er mest mulig lukket.  Anbefalt måleperiode er 1.oktober – 1.april og anbefalt målelengde er satt til 8 uker.

Hvaler ligger i et område med høye radonverdier. Årsaken er at granitten i Hvaler inneholder mye uran som spaltes til blant annet det radioaktive stoffet radongass. Det er derfor anbefalt at alle husstander i kommunen gjennomfører målinger.

Radonnivået skal være så lavt som det er praktisk mulig å få til, og aldri over 200 Bq/m3. Tiltaksgrensen er 100 Bq/m3.

Hvordan måle radon

Radon kan lett måles; enten gjennom bestilling av radondosimetre gjennom Servicetorget i kommunen eller fra andre seriøse firmaer. Radonnivået i hvert enkelt hus er avhengig av lokale forhold, sprekker i fjell og ventilasjon. Det kan i praksis bety at to nabohus har svært ulikt radonnivå. Eneste sikre måte å få kunnskap om radonnivået i huset ditt på, er derfor å måle.

Du kan lese mere her

11.01.2018