Ungt entreprenørskap

10.trinn på Hvaler ungdomsskole hadde denne uka Energicamp i regi av Ungt Entreprenørskap Østfold.

Entreprenørskap handler om  evnen til å se muligheter og gjøre noe med dem, om å tørre og ville omsette ideer til praktisk handling . «Oppdragsgiver» denne gangen var Østfold Energi og oppdraget lød som følger:

«Året er 2030: klimaendringene har ført til store utfordringer for Hvalersamfunnet. Spesielt får det konsekvenser for folks strømforbruk. Dere inviteres til et møte i kommunen for å presentere deres geniale, energibesparende ide. Politikerne har nemlig lyst til å investere penger i ideen. Spesielt liker de at opfinnelsen/løsningen er skreddersydd for Hvaler..»

Elevene ble så inndelt i grupper hvor de fikk en time på seg til å levere en idebeskrivelse og et motto for gruppa. Så gikk de i gang med å bygge modeller av oppfinnelsene/Ideene og forberedte presentasjoner for å vise frem og selge den inn for en jury som representerte «politikerne». Her ble elevene bedømt etter hvor god og innovativ ideen var og  om den var skreddersydd for Hvaler. Hvor miljøvennlig den var  og hvilket energibesparingspotensiale den hadde. De ble bedømt på kreativitet og på selve utformingen av modellen, presentasjonen sin og i hvilken grad dette ville la seg gjennomføre (i 2030).

Elevene presenterte mange gode ideer, flotte modeller og presentasjoner. Blant ideene kan nevnes vann/vind/lynkraftverk til havs, solcelle og vinddrevet parkeringsplass for EL-biler, vindmølleparker, spesialkomponert isolasjon med fjernvarme fra bølgekraftverk, selvforskynte lyktestolper drevet av mini-vindmøller og solenergi, lynkraftverk med heisbare «lynavledere» for å fange lyn, solcelledrevne EL-båter og mere til. Gruppa som stakk av med seieren hadde ideen med «Household Biogas Digestor»; et selvforsynt biogassanlegg knyttet til  hver av de mange hyttene på Hvaler. Hver hytte skulle da ha hvert sitt minibiogassanlegg, drevet av avfall , som omdannet til gass ble brukt til å forsyne hytta med strøm og oppvarming.  Juryens begrunnelse : «Vinnerlaget viste stor kunnskap om energi, hadde laget en flott modell, en god pedagogisk presentasjon og ikke minst var de arbeidssomme og samarbeidet godt. Strålende innsats av hele trinnet for øvrig som imponerte både lærere, UE og oppdragsgiver Østfold Energi.»

12.01.2015
22.07.2016