Rådmann Dag Eriksen fotografert i "møterom Hvaler" på den norske ambassaden i India.

Smart Energi Hvaler i India

Hvaler kommune har siden 2011 jobbet sammen med Fredrikstad Energi og NCE miljøet i Halden under paraplyen Smart Energi Hvaler. Her har vi samarbeidet om mange "smarte" prosjekter innen strøm, sol og vann.

I tillegg er fiber prosjektet og velferdsteknologi viktige deler av satsningen for kommunen.

Smart Energi Hvaler er en del av en Østfold basert klynge som jobber med store og små prosjekter innenfor konseptet Smarte Byer/Samfunn. Hvaler har vært en viktig test arena i mange spennende prosjekter. Våre prosjekter har tilknytning til Sandbakken, sol celler på hus osv. Pr i dag er vår jobb med å koble sammen vann og strøm på samme AMS-måler et spennende eksempel som mange følger med spenning.

NCE klyngen har fått muligheten til å vise frem det arbeidet vi har gjort på en Indo-Norwegian konferanse i Delhi. Samtidig får vi muligheten til å lære litt om hvordan man tenker i et av verdens største markeder for energi.

I partnerskapet er Hvaler med for å vise hvordan man jobber ut mot tjenestene våre med fokus på sluttbrukerne. Vi håper å lære mer om hvordan vi kan utvikle vårt prosjekt videre. Selv om India er et innovativt land ser vi at vi har kommet langt. Vi har snakker mye med folk her nede om å knytte det vi har gjort opp til gatelys, søppel håndtering osv. Det dukker nok opp noen gode ideer som kan legges frem for politisk behandling i løpet av året.

Den norske ambassaden og Innovasjon Norge står for arrangementet. Innovasjon Norge dekker deler av kostnadene ved reise og opphold. Jan Aspheim og Dag Eriksen representerer Hvaler kommune. Den norske delegasjonen består av 14 personer totalt.

08.02.2017