Marint Søppel

Skjærgårdstjenesten og frivillige har siden begynnelsen av mars samlet 310 sekker, 67 fiskekasser, 117 store kanner samt en mengde større enkeltgjenstander i Hvaler-skjærgården. De frivillige har alene samlet 186 av disse sekkene. Langs Iddefjorden i Halden kommune har en gruppe «aktivister» samlet ca. 30 sekker.

Vær og vind har vært på lag en periode, så man har kunnet ligge med båt nesten hvor som helst. Områdene med ferdselsforbud fra 15.april pga. sjøfugl ble ryddet ferdig 12.4. i samarbeid med Statens Naturoppsyn. Enkelte medhjelpere har vært med på båt, mens de fleste frivillige har ryddet fra landsiden i ytre Hvaler. Det er igjen imponerende innsats! Et par ringte Skjærgårdstjenesten i dag (15.4.) og hadde ryddet hele Landfasten-området på Asmaløy på 8 timer i går! Vi fikk pratet med mannen (bildet) og hilser kona! Det er grunn til å takke dem og mange andre for miljø-innsatsen! Skjærgårdstjenesten setter stor pris på telefonisk kontakt med frivillige ryddere både før og etter rydding, slik at man har oversikt over områdene hele tiden, og kan backe hverandre opp! Dette fungerer bra. 12 deltakere er så langt registrert i Kystlotteriet.

20 kubikkmeter med søppel er sendt fra Hvaler til Norsk Maritimt Museum på Bygdøy. Der blir det utstilling og kunst-installasjon til ettertanke.

Av kuriøse funn i år kan nevnes en marin observasjonsbøye fra Skottland; den er sendt i retur, og belønningen på 2.500 kr mottatt. En sender fra Royal Danish Airforce er sendt i retur til skvadron 722 i Karup!

For arbeidet i Interreg-prosjektet Ren kystlinje er det tatt drøssevis med bilder av gjenstander med utenlandsk opprinnelse.

18.04.2016
22.07.2016