Informasjon fra virksomhet areal og byggesak

Virksomhet areal og byggesak vil i en periode framover ha noe redusert tilgjengelighet for å kunne behandle alle søknadene som hittil ikke er ferdigbehandlet. Det bes derfor om forståelse for at ikke alle saksbehandlerne er tigjengelige hver uke.

Byggesaksavdelingen

I perioden siden høsten 2014 har byggesaksavdelingen vært utsatt for flere utfordringer, hovedsakelig som følge av høy utskifting av personell i avdelingen. På kort sikt medfører dette redusert kapasitet og økt belastning på øvrige saksbehandlere i avdelingen og i virksomheten. Dette igjen påvirker tjenestekvaliteten vi ønsker å levere til våre omgivelser.

Utover dette må nevnes at byggesaksavdelingen i Hvaler kommune behandler ca 100 dispensasjonssaker pr år, og med lovendringen i plan og bygningsloven fra 1. juli, har myndighetene innført et lovpålagt krav om at slike saker skal behandles innen 3 måneder (i tillegg kommer den tiden det tar for andre instanser å behandle saken). Behandlingstiden på slike saker var tidligere 6-9 måneder.

Konsekvensene ved utskifting av medarbeidere over en kort periode, er at søknader som er inne til behandling krever lengre behandlingstid. Vi arbeider målrettet for å erstatte personale som har sluttet, men som følge av stor kompleksitet og mangfold i arbeidsoppgavene har nyansatte lang opplæringstid før de er trygge på arbeidsoppgavene. I tillegg må påregnes fra 3-6 måneder hvor stillinger står vakant. Vi er nå inne i en periode hvor vi i løpet av et halvt år ansetter 4 nye saksbehandlere i byggesaksavdelingen.

Virksomheten forsøker så langt det er mulig å organisere driften til beste for publikum, men færre hoder med ansvar for de samme oppgavene tilsier lavere produktivitet. For å møte utfordringene, vil byggesaksavdelingen iverksette flere konkrete tiltak for å frigjøre mer tid til saksproduksjon. Tiltakene vil imidlertid medføre at saksbehandlerne vil være mindre tilgjengelig pr e-post, telefon og hva gjelder kundemottak på rådhuset.

Helt konkret iverksettes følgende tiltak:

• Besøks- og telefonvakt på rådhuset reduseres fra 5 til 3 dager i uken. I perioden fremover vil saksbehandlerne være tilgjengelig pr telefon og for besøk på rådhuset mandager, tirsdager og torsdager fra kl 12.00 – 15.00.
  • Henvendelser pr e-post og telefon må påregne lengre responstid, men vi anbefaler imidlertid at generelle spørsmål og informasjon sendes pr e-post.
  • Komplekse byggesaker har tidligere vært behandlet innen 4-6 uker, men vi vil over en periode måtte påregne at saksbehandlingstiden vil forlenges opp mot den lovpålagte fristen på 12 uker.
  • Utover dette gjennomføres organisatoriske tiltak i virksomheten for å bidra til å styrke saksproduksjonen i tiden fremover.

Avslutningsvis er det viktig for virksomhetsleder å poengtere at tiltakene som iverksettes, har til formål å yte styrket saksproduktivitet overfor innbyggere, næringsliv og besøkende.  Således håper vi publikum generelt vil ha mindre behov for å kontakte oss pr e-post og telefon for å få informasjon om søknadsprosessen. Jeg vil også minne om at Hvaler kommunes internettsider har mye nyttig informasjon knyttet til virksomhetens fagområder, og jeg vil anbefale å bruke sidene for generelle spørsmål som omhandler bygge- og delingssaker, plansaker, kart og oppmåling og naturforvaltning.

Vi ber om forståelse for at vi i en periode vil være mindre tilgjengelige, men gjennomfører grepene for totalt sett å yte bedre service til publikum gjennom raskere byggesaksbehandling. Tiltakene det vises til vil være gjeldende fra mandag 24.08.2015.

Robert Moan

Virksomhetsleder, Areal og byggesak