Hvalertunnelen har fått spesialbygd UTV med henger, flaskebank og fluktmasker

Hvalertunnelen er en undersjøisk råsprengt tunnel, på 3755m lang , den har 10% brattheng /stigning i ca.1200m i hver ende. Tunnel veiebanen er 3x3m, 1m bankett (med stor grus/pukk) på hver side.

Ved en ulykke/brann er selvredning vedig , veldig vanskelig. Kjøretøyet kan dermed bli svært viktig med tanke på hurtig evakuering av folk som blir "stengt inne" i tunnelen ved ulykker /brann.

Se bilder på kommunens Facebook-side

Kjøretøyet har innstallert et termisk kamera med stor skjerm og opptaksmuligheter som gjør at vi kan oppdage personer som befinner seg inne i tunnelen eller i biler. Dette gjør redningsarbeidet både tryggere og sikrere for oss og for de som måtte befinne seg inne i tunnelen. Det er også montert en båre bak på lasteplanet for å gjøre det mulig å hente ut skadde som ikke selv kan gå. Føreren av UTV-en har mulighet til å koble seg på et dobbelt sett med luftflasker som gør det tryggere for oss å ta oss inn i røykfylte områder, han kan også frigjøre seg fra bilen med flaskesettet.

Ved siden av dette følger det med en spesialbygd henger med flaskebank og fluktmasker med sitteplass for 8 personer. Den kan bli meget avgjørende ved evakuering av flere personer innvolvert i en ulykke eller brann inne i tunnelen. Kjøretøyet  skal bli stående på Sandbakken, Kirkøy fordi det er 87% naturlig trekk mot Asmaløy.

Vifter og brannventilasjon vil da starte som naturlig er i trekk retningen. (Det tar ca. 20 min å snu vifteretningen).Vinterstid er det også satt inn en kuldeport ved innsiden av portalen på Kirkøy siden for å holde igjen trekk for bl.a å hindre isdannelse. UTV-en m/utstyr er finansiert av Østfold Fylkeskommune

Hvaler kommune stiller opp med ny garasje for doningen. Bilen er bygd opp etter brannvesenets spesifikasjoner. I hovedsak skal den brukes ved behov for evakuering av folk fra Hvalertunnelen.

07.12.2015
22.07.2016