Blått flagg til Kroksand og Skjærhalden gjestehavn

Marit Kjellesvik, som er koordinator for FFE, delte denne uken ut «blått flagg» til bystranda og Skjærhalden gjestehavn. Det er 13 sertifiserte strender og 6 marinaer og gjestehavner i Norge og to av dem her på Hvaler.

Blått Flagg er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. Ordningen eies og drives av Foundation for Environmental Education (FEE). Søkere må oppfylle strenge krav til sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og miljøopplæring.

Ordføreren fortalte om stort besøk på stranda og høy kvalitet på vann og nærmiljø, noe som nå gjør at vi er tildelt flagg. Han fortalte at det er kjørt ut 15 tonn sand og at folk kommer i bil og båt for å bade og sole seg her. Videre roste han ansatte som har initiert og gjennomført både strand og sertifisering.

3203 strender og 646 marinaer i 48 land i Europa, Sør-Afrika, Marokko, Tunisia, New Zealand, Brasil, Canada og Karibbien er Blått Flagg sertifisert. Kriteriene er internasjonale og like for alle land som deltar. Søkere vurderes først av en nasjonal jury, som deretter sender sin innstilling til en internasjonal jury.

– For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser og tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig, sier Blått Flagg-koordinator Marit Kjellesvik.

Det er også krav til førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon.

– Og det skal finnes fasiliteter for handikappede, tydelige sikkerhets- og adferdsregler, informasjon om sårbare nærliggende naturområder og økosystemer, og tilbud om miljøaktiviteter for strandens eller marinaens brukere. I tillegg stilles det krav til miljøledelse, opplyser Kjellesvik.

17.06.2016